Henrik Einspor

Henrik Einspor blev født i 1960 og voksede op i Ll. Kregme nær Roskilde Fjord. Som barn og ung elskede han at tegne, han tegnede bl.a. mange tegneserier, og så var springet ikke langt til at skrive historierne ned, og tegneriet blev lagt på hylden.

I 1990 deltog Henrik i en novelle-konkurrence i Alt for Damerne og blev præmieret for sin historie. Det gav blod på tanden, så året efter skrev han romanen Mammuthistorien (Høst og Søn).

Efter nogle år, hvor Henrik var ved at tabe modet efter afslag på flere manuskripter, skrev han i 1994 den første bog i serien om de uheldige dykkerdetektiver Karl og Bingo Gotfredsen, nemlig Vragfiskerens hemmelighed (Gyldendal), og der er foreløbig udkommet syv bøger i serien.

Da bøgerne om mesterdetektiven Jack Stump og vennerne Dick og Sue dukkede op i Dingo-regi i år 2000, var de en ganske usædvanlig fornyelse, både genremæssigt og sprogligt, og det var med nogen tøven, at den første bog i serien blev udgivet. Men Doktor Skræk og de gale (Blå Dingo), som bogen hed, blev en stor succes! Den var sjov, uhyggelig, splatteragtig – ren fantasi og sprogligt et frisk pust. Henrik har efterhånden skrevet 25 bøger om Jack Stump.

Serien om det skaldede hittebarn Svend Svovl – første bog hed Frøken Vampyr (Gul Dingo) – fulgte efter samme år og består af de samme ingredienser, grin og gru. Men de foregår i en helt anden kontekst, som passer fint til lidt mindre børn. Lars Petersen har illustreret, og læseren stifter bekendtskab med Svend, hans kæreste Bibi og hans fjender Frank K og Palle med brillerne. Der er kommet 10 bøger i serien.

Man både griner og gyser, når man læser Henriks sprudlende bøger, men Henrik kan også være alvorlig. Det mærkes i Cirkus-triologien Kanonkongen, De røde djævle og I løvens gab (alle Blå Dingo), der er sørgmuntre, vemodige bøger.

Hver gang man har læst en bog af Henrik Einspor, glæder man sig til den næste, der kommer – og undrer sig over, at han kan blive ved med at finde på!

I 2007 fik Henrik Einspor Kommunernes Skolebiblioteksforenings Forfatterpris for Jack Stump-bogen Skeletternes by (Blå Dingo).