Per Tønnes Nielsen

Per Tønnes Nielsen blev født i 1944 og døde i 2004. Han blev uddannet på Kunsthåndværkerskolen i København og havde i sit arbejdsliv mange jern i ilden, for han var et både kreativt og alsidigt menneske.

Han arbejdede med film, han skrev og illustrerede billedbøger og lavede tegnefilm, og han dannede gennem en årrække par med Anders Sørensen i duoen Tegnedrengene. De to lavede i 1985 den meget roste animerede tegnefilm Eventyret om den vidunderlige kartoffel, og i 1994 lavede Per Tønnes selv tegnefilmen Den bedste af alle verdener efter Leif Panduros novelle af samme navn.

Forinden havde Per fint illustreret novellesamlingen Uro i forstæderne – og andre noveller (Hvid Dingo), hvori novellen står, og det var bl.a. her, han blev inspireret til filmen.

Per Tønnes’ største succes set fra børnehøjde var Søren Vagn Jacobsens Liv-bøger (Grøn Dingo) og Anna-Marie Helfers Kalle-bøger. Kalle-bøgerne blev der ved hans pludselige død sat punktum for, for Per Tønnes var en uundværlig del af Kalle.

Han illustrerede også Gerda Iserhorsts Pivsen-bøger (Grøn Dingo), mange af Lene Fauerbys Dingo-bøger, og den sidste Dingo-bog, han tegnede til, var H.C. Andersens Den standhaftige tinsoldat (Blå Dingo).

  • Tegnedrengene fik i 1994 Danmarks Skolebibliotekarers Børnebogspris for filmene Verdenshistorien I + II.